“What is your emotion telling you?” – Susan David

Graag deel ik met jullie de TED talk van Susan David met de titel “The gift and power of emotional courage“.

Veroordeel jij jezelf voor het voelen van verdriet, boosheid, rouw?

Omdat ik je wil aanraden zelf de TED talk te bekijken, ga ik geen samenvatting geven van de gehele talk. Wel wil ik graag een aantal punten uit de talk naar voren brengen, die mij persoonlijk erg aanspreken.

Uit onderzoek bij ruim 70.000 mensen kwam naar voren dat 1/3 van hen zichzelf veroordeelt voor het voelen van ‘negatieve emoties’ (o.a. verdriet, boosheid, rouw), ofwel deze emoties bij zichzelf negeert. Dit doen we echter niet enkel bij onszelf, maar ook bij mensen die we lief hebben, waaronder onze kinderen. Vaak denken we snel in oplossingen, maar vergeten we stil te staan bij de emoties en de waarde ervan.

Ondanks dat ik dagelijks bezig ben met het onderwerp emoties, betrap ook ik mezelf erop dat ik mijn emoties soms negeer. Soms kies ik hier bewust voor, maar andere momenten overkomt het me, gun ik mezelf geen tijd en ruimte stil te staan bij wat mijn emotie mij op dat moment wilt zeggen.

Nauwkeurig luisteren 

Niet alleen emoties accepteren, ook ernaar luisteren is belangrijk, nauwkeurig luisteren wel te verstaan. De woorden die je koppelt aan hetgeen je voelt zijn immers erg belangrijk voor de betekenis die je eraan geeft. (Of is het precies andersom? Hierover in een later blog meer.) Als we precies weten wat we voelen, kunnen we hier gepast op reageren. Om woorden te kunnen koppelen aan hetgeen je voelt, is het belangrijk dat je leert welke verschillende woorden er bestaan. Door emoties te negeren, leer je deze woorden niet. Het is dus extra belangrijk om alle emoties, al van jongs af aan, aan te gaan, te accepteren en bespreekbaar te maken.

What is your emotion telling you?” Emoties vertellen ons waar we om geven, wat we belangrijk vinden. Je kent het vast, die gebeurtenis waar jij je boos door voelde, woedend zelfs, terwijl jouw collega aan gaf er helemaal niet boos over te zijn. Jouw emoties zeggen iets over jou, over jouw normen en waarden en jouw ervaringen.

Wees nieuwsgierig, wees moedig en stel jezelf de vraag: Wat vertellen mijn emoties mij?

Ik wil mijn blog graag afsluiten met een advies dat Susan geeft in haar talk.

Zeg nooit “Ik ben ..”, maar zeg “Ik merk dat ik .. ben” of “Ik voel me ..”.

Zeggen “Ik ben ..” impliceert dat jij jouw emoties bent, dit is echter niet het geval, het kan namelijk zomaar zijn dat jij je over een uur heel anders voelt en dan ben jij nog steeds jij!

Correspond with your heart and see yourself, because by seeing yourself you are able to see others too.

Susan David: The master of being okay

Susan David is geboren en opgegroeid in Zuid Afrika, dit is waar haar interesse in het onderwerp emoties is ontstaan. In haar talk vertelt Susan een stukje uit haar persoonlijke leven. In haar 15e levensjaar is haar vader overleden. ‘s Morgens nam zij afscheid van haar vader om daarna naar school te gaan. Haar leven ging verder, haar gevoelens zette ze aan de kant en ze ging door met datgeen, waarvan ze dacht, dat van haar verwacht werd: Positief zijn. Susan was de ‘master of being okay’, totdat haar Engelse docent lege schriften uitdeelde en de kinderen vroeg: “Schrijf op hoe jij je voelt. Vertel de waarheid. Schrijf alsof niemand met je mee leest”. Deze simpele vraag is voor Susan van grote betekenis geweest en heeft haar tot de dag van vandaag geïnspireerd.

Susan werkt nu als psycholoog, onderzoeker en docent aan de Harvard University in Boston en is de schrijfster van de bestseller ‘Emotional Agility’*. Dit is niet het enige dat Susan doet, op haar website kun je meer lezen over Susan en alle projecten waar zij bij betrokken is (geweest).

 

* Van het boek ‘Emotional Agility’ is ook de Nederlandse vertaling beschikbaar genaamd: ‘Emotionele flexibiliteit: laat los, omarm verandering en bloei op in je werk en je leven’. (Het boek staat op mijn verlanglijst voor mijn verjaardag).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *